En gestaltning av livet kring den juridiska fakulteten vid Uppsala universitet.

onsdag, februari 15, 2006

Gammgaloschen kör med säkra kort

Tidigare i veckan var jag i universitetshuset och lyssnade på Ingvar Carlsson som höll en föreläsning på temat ”FN vid vägskälet”. Det var Utrikespolitiska Föreningen som återigen lyckats landa ett känt namn. Det första som slog mig när Ingvar kom in var hur gammal han var. Men med tanke på att han ändå var 61 år gammal när han lämnade posten som statsminister 1994 så är det kanske inte så konstigt att han åldrats lite sen dess.

"Det tredje som slog mig
var hur feg han var.
"

Det andra jag la märke till var hur snäll han verkar vara. Han skämtade lite om Uppsala vs Lund som Sveriges äldsta universitetsstad, tyckte det var roligt att han blivit inbjuden osv. Inte det minsta släpig, seg och smådryg på det sätt som Göran Persson ofta framstår.


Det tredje som slog mig var hur feg han var. Visst han är en duktig och respektingivande talare men han kör verkligen med säkra kort när han väljer ämnen att diskutera. Det är t.ex. inte många som rynkar på ögonbrynen när han menar att världen bör se sig om efter förnyelsebara energikällor, att vattenproblemet i tredje världen bör tas på allvar eller att en värld full av kärnvapen är något icke önskvärt. Med den attityd som råder i större delen av Europa idag är det inte heller särskilt vågat att här och var i föreläsningen rikta viss kritik mot Bush-administrationen.

Men det var lite roligt ändå att sitta o lyssna på någon som varit Sveriges statsminister i två omgångar så det var varken slöseri med tid eller pengar.

___________________

Imorgon ställs tungviktarna inför KU. Göran och Laila ska få svettas och svara svävande på kluriga och provocerande frågor. Spektaklet direktsänds överallt och visas i repris i flera dagar så att alla ska ha möjlighet att se när toppskiktet ställs till svars. Det vore spännande om utskottet går lika hårt fram som man gjorde i utfrågningarna mot Danielsson och Dahlgren förra veckan. Vid Danielssons förhör fick vice ordförande i utskottet kliva in och bryta när det blev lite väl bitskt och Dahlgren brusade upp en smula och antydde att utskottet bara var ute efter att provocera honom. Särskilt Laila lär få en del svåra frågor bl.a. om sitt uttalande att hon inte följer media på fritiden, något som utskottet tog upp redan med Dahlgren.

Senare under eftermiddagen är det dags för herrarnas final i snowboard bordercross samt tre kronor mot Ryssland. Det blir en heldag framför teven helt enkelt, juridiken spar vi till en annan gång.

Nu är det dags att sova, om man ska orka med morgondagen.

Peace out!